• 6 minuten leestijd

Stage als developer bij Esign? Dit is wat onze stagiairs zeggen

We verkondigen wel eens dat onze stagiairs niet met hun vingers zullen zitten draaien. Maar is dat effectief zo? Jana, Sofie en Cedric zijn veelbelovende stagiairs web development. Met een verschillend traject en achtergrond, maar evenveel goesting. Zij namen de proef op de som.

Stage als developer bij Esign? Dit is wat onze stagiairs zeggen

Wie is Sofie?

Ik kom uit de bacheloropleiding Digital Design and Development (Devine), waar webdesign en webdevelopment gecombineerd wordt, en ik doe nu stage als front-end developer. Eigenlijk sprak het design-aspect mij het meest aan, maar bij Esign ontdekte ik dat webdevelopment nog veel meer mijn ding is

Gedreven door web development 

Via het stageplatform van de opleiding kwam ik terecht bij Esign en na een kijkje op de website was ik al snel overtuigd: hier wilde ik mijn stage doen. Wat mij zo aansprak aan Esign — en nu nog steeds — was vooral de informele en open sfeer. Mijn stage zou hier allesbehalve saai worden!

Sofie: “Van krachtige frameworks tot handige tools. Je leert zoveel meer in een écht webbureau.”

Het echte werk

Vanaf het begin werd ik al meteen betrokken bij “het echte werk” en kon ik altijd rekenen op hulp als ik met vragen zat. Eerst deed ik vooral kleine aanpassingen aan bestaande projecten, waardoor ik snel kon wennen aan de werkwijze van Esign en daarna kreeg ik geleidelijk aan grotere taken. De afgelopen paar weken leerde ik al enorm bij, van krachtige frameworks tot handige tools die ik nog niet kende. Ook leerde ik hoe het er in een écht webbureau aan toe gaat, want dat leer je niet op de hogeschool. Kortom, ik ben ervan overtuigd dat ik niet beter terecht had kunnen komen dan bij Esign en kijk alvast met alle plezier uit om het team binnenkort te versterken

Bekijk de ervaring van Sofie 👇

Wie is Jana?

Ik doe stage als back-ender na een omscholingstraject van de VDAB. Enkele jaren geleden vroeg iemand mij of programmeren iets voor mij was. Ik had geen idee. Na wat online tutorials was ik er op korte tijd helemaal aan verslingerd. Tijdens mijn vrije tijd was ik meestal niet meer van mijn laptop weg te slaan. Na meer dan tien jaar werken als milieudeskundige bij overheidsdiensten was ik wel toe aan een nieuwe richting: web development.

Jana: “Ik sprong een gat in de lucht toen Esign mijn stage had goedgekeurd.”

Daarom schreef ik me in voor een omscholingstraject tot webontwikkelaar bij Multimedi en Obelisk, waar je op 7 maand een introductie tot full stack-ontwikkelaar krijgt. Plus ruimte voor extra pakketten via zelfstudie: voor mij was dat het php-framework Symfony, dat dicht aanleunt bij hetgeen Esign gebruikt.

Via LinkedIn kwam ik bij Bert van Esign terecht. Tijdens het sollicitatiegesprek wist ik dat ik bij Esign op de juiste plek zou zijn om een inkijk te krijgen in het échte werk van een back-end web developer. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Esign mijn stage had goedgekeurd!

Stap per stap, opdracht per opdracht

Tijdens de eerste week van de stage kreeg ik de tijd om de Esign-template en de werkwijze te leren kennen aan de hand van enkele kleine aanpassingen. Na een weekje warm lopen werden de opdrachten gaandeweg groter, en ook complexer. Ik kreeg gevarieerde uitdagingen voorgeschoteld. Voor sommige opdrachten kon ik verder bouwen op de kennis uit de opleiding, voor andere moest ik eerst nog zaken bijleren voordat ik aan de slag kon. Gelukkig is er bij Esign als stagiair veel ruimte om je weg te zoeken. Als ik vast zat, kon ik steeds terecht bij één van de ervaren back-enders om me op de goede weg te zetten.

3 redenen waarom ik een stage als back-ender bij Esign aanraad:

  • De back-enders van Esign hechten veel waarde aan cleane, herbruikbare code. Als stagiair word je dus gebombardeerd (op een goede manier!) met praktische tips en tricks. Je code-skills verbeteren zienderogen!
  • De opdrachten die je krijgt, zijn divers en uitdagend. Je verwerkt echte opdrachten voor klanten, die je van a tot z mag uitzoeken, uitvoeren en afwerken. Geen sprake dus van “bandwerk”, maar uitdagende taken op je bord.
  • Het takenpakket tijdens de stage wordt samengesteld in samenspraak met jou en je stagebegeleider. Naast de klantvragen is er ruimte om aan te geven waar je je graag nog extra in wil verdiepen.

Wie is Cedric?

Ik volg de bacheloropleiding Grafische en Digitale Media aan de Arteveldehogeschool in Gent. Daar heb ik gekozen voor de afstudeerrichting New Media Development waar je wordt opgeleid tot een full-stack developer. 

Kwalitatieve websites

Toen ik onderzoek deed naar diverse web agencies in Gent voor mijn stage, stond Esign al snel bovenaan op mijn lijstje. De website van Esign en hun verschillende cases lagen meteen in lijn met wat ik zoek in goede, kwalitatieve websites. Ze straalden een aangename sfeer uit en ik was ervan overtuigd dat ik hier veel nieuwe zaken ging kunnen bijleren. Dat werd alleen maar bevestigd na mijn eerste positieve sollicitatiegesprek samen met Brecht en Bart van Esign. Toen ik te horen kreeg dat ze mijn stage goedgekeurd hadden, was ik gewoon enorm tevreden. 

Cedric: “Bij Esign vind ik wat ik zoek in goede, kwalitatieve websites.”

Opgeleid tot full-stack developer

Op voorhand had ik al gevraagd of het mogelijk was om zowel front als back-end development te doen omdat ik nog niet zeker wist waar ik me later in wou verdiepen. Geen probleem, zeiden ze. Tijdens mijn eerste weken kreeg ik al snel opdrachten die ik volledig zelfstandig kon uitwerken. Of het nu het aanpassen was van een bestaande lay-out van een website of het toevoegen van een dynamische blogmodule, er waren altijd uiteenlopende opdrachten. Voor problemen of vragen was er altijd wel iemand beschikbaar om mij even te ondersteunen en verder te helpen. Al vanaf het begin van mijn stageperiode heb ik enorm veel bijgeleerd bij Esign. Ik keek onmiddellijk vol enthousiasme uit naar de weken die zouden volgen.

Stage in tijden van Corona

Dit alles liep natuurlijk samen met de opkomst van het Coronavirus in België, wat ook een onvermijdelijk effect had op onze stages. Toch konden we in deze moeilijke omstandigheden altijd op een goede begeleiding rekenen en net als andere werknemers van thuis uit werken. Het communicatiekanaal Slack brengt teams tesamen, waar je ook bent: een echte lifesaver! Daarbovenop was er elke ochtend een online meeting met het hele team. Zo hadden we thuis alle mogelijkheden om onze stage even vlot verder te zetten.

Net van school en goesting om erin te vliegen?

End of story.
You might be interested in: